• English
  • Shqip

Breshka kurrizlëkurore

Breshka kurrizlëkurore (Dermochelys coriacea), është breshka më e madhe nga të gjitha breshkat detare
që jetojnë sot. Ajo është zvarraniku i katërt më i rëndë, pas tre krokodilëve. Është I vetmi lloj i gjallë në
gjininë Dermochelys dhe familjen Dermochelyidae. Mund të dallohet lehtë nga breshkat e tjera
moderne të detit pasi kurrizi i saj është i mbuluar me lëkurë.
Vetëm tre individë janë gjetur në bregdetin shqiptar gjatë 60 viteve të fundit, dy prej tyre në vitin 2016
dhe 2017. Breshka kurrizlëkurore ushqehet më së shumti me kandil deti dhe kjo mund të jetë arsyeja e
pranisë së një breshkë të tillë oqeanike në një det relativisht të cekët si Adriatiku.
Breshka kurrizlëkurore konsiderohen si një lloj vulnerabël nga IUCN.